3 Ocak 2018 Çarşamba

Dr. Joseph Gobbels  1897 - 1945

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1897 - 1945 yıllarında Nazi Almanya'sının Propaganda bakanıdır. Hitler'in en yakın arkadaşı olup yüzyılın en iyi Propaganda ve reklam uzmanı olduğu pek çok kişi tarafından söylenmektedir.
Joseph Goebbels, Alman İmparatorluğunda doğmuş, 1917 yılında liseyi bitirmiş, doğuştan engelli olduğu için askere almamıştır. Ardından antik tarih ve Alman filolojisini okuyan Goebbels eğitim alanında kendini yetiştirmiştir.

1925 yılında Alman Nazi Partisi ile tanışan Goebbels, sonradan ülkeyi beraber yönetecekleri Hitler ile yakınlaşmış en yakın arkadaşı ve yoldaşı olmuştur. 1933 yılında Hitler'in kurduğu Nazi Partisi' nin şaibeli meclis yangının ardından iktidara gelmesiyle Propaganda bakanı olarak hükumette yer almıştır.
Karizmatik aktif zekası ile Büyük Yalan adı verilen Propaganda taktiğini çok aktif kullanabilen bir kişilik olmuştur. Uyguladığı Propaganda sayesinde Alman halkı, Nazi Partisi' nin güdümüne girmiş ve İkinci Dünya Savaşı boyunca bu Propaganda ve ideoloji uğruna yaşamışlardır.
Dünya tarihine 6 milyon Yahudi'nin öldürülmesinin sorumlularından olan en iyi reklamcı olarak geçmiştir.
Çok iyi bir eğitim almış olan Goebbels, "Hıristiyanlığın bu kadar etkili olmasının sebebi aynı şeyi 2000 yıldır tekrarlıyor olmasıdır" demiştir.
Sağa ayağı sola ayağından üç buçuk santim kısa olduğu için askere alınmamış ve topallayarak yürüyen biri olmuştur. Enerjik bir kişide olduğu söylenir.
Temel felsefesi "öyle bir büyük yalan söyle ki herkes inansın" olmuştur. Goebbels, çeşitli propagandalarla asıl düşünceleri ustalıkla kamufle edebilme kabiliyetini kullanarak, bütün insanları uyutma yani Büyük Yalanı Bütün dünyaya mükemmel bir şekilde tanıtmıştır. Büyük Yalan teorisi en önemli basamağı olan, kandırma ve uyutma yöntemini büyük bir ustalıkla gerçekleştirmiştir. Özellikle büyük sermaye desteği ile basın yayın kuruşlarını eline geçirmek, stratejik ve etkili propaganda yöntemlerini kullanarak halkı etkisi altına almaya çalışmıştır. Goebbels' in teorileri içerisinde,ilk önce mevcut yürürlükte olan kanunları değiştirerek, kendi isteği doğrultuda geleceği garanti altına alacak kanun ve yasaları çıkartıp, bunları uygulaya koymak için ise önüne çıkabilecek engelleri ortadan kaldıracak güç olarak gördüğü,  polis sayısını ve yetkilerini artırıp, istihbarat teşkilatını güçlendirerek, korku imparatorluğu kurmak için fişleme ve takip etme yöntemleriyle halk sindirilmeye çalışmıştır.
Böylece önüne çıkabilecek engelleri kaldırıp, yazılı ve görsel basın ve yayın kurumlarını tek tek ele geçirmek ve denetimlerini kendi bünyelerine almak suretiyle, olabilecek bütün eleştiriler bertaraf edilmekte, gündem sürekli çeşitli taktik oyunlarıyla değiştirip halkın beynini yıkanarak, bu sayede asıl gerçekler baskı ve korkudan gün yüzüne çıkamamıştır. Özellikle Hitler, halka anlatılmaya çalışıldığında ise yiğit, yürekli, halktan biri olup Alman halkı için ve ülke toprakları için canını vermeye hazır, kendisi için hiç bir şey istemeyen bir profil çizilerek, bu profil halka empoze edilerek, halkın sonuna kadar ona destek verilmesine çalışılırdı.
Goebbels, Hitler'in adeta en büyük destekçisi olup hayatı boyunca yanından ayrılmamış hep bir arada çalışmıştır. Savaşın son günlerinde Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne kurdukları İmparatorluğun liderliği yapmış, ardından "Führer'in olmadığı bir dünyada çocuk yetişemez bu bizim  büyümemiz gelişmemiz gibi bir şey olamaz"diyerek, önce 6 çocuğuna zehirleyerek öldürmüş, Ardından karısıyla kendisini vurarak intihar etmiştir. karısının ve kendinin cesetleri vasiyeti üzerine yakılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vladimir İlyich Lenin 1870 - 1924   1917  Sovyet Devrimi’nin lideri olan Vladimir Ilyich Lenin, Marksist düşünce ve siyaset adamıdı...