3 Ocak 2018 Çarşamba

 Uday Hüseyin 1964 - 2003



  Uday Hüseyin (1964-2003) Irak'ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in oğludur. 1964 te Bağdat'ta dünyaya gelen Uday Hüseyin, dünya ve Irak tarihine zalim, aşırı derecede psikopat, kişilik bozukluğu ve zevk düşkünü biri olarak geçmiştir.
Uday Hüseyin, diktatör ve devlet başkanı olarak tanınan babası Saddam Hüseyin’ inde imkanlarını kullanarak, Ülkesi olan Irak Devletini kendi Çiftliği haline getirmiş ve yaptığı şımarık hareketleriyle diktatör babasının izinden gitmiştir.

Babasının devlet Başkanlığı döneminde spor, olimpiyatlar ve çeşitli kuruluşlara başkanlık yapmıştır. Özellikle 1994yılında yapılana dünya kupası karşılaşmasında, Irak milli takımının dünya kupasından elenmesi üzerine,takımda yer alan oyunculara inanılmaz işkenceler uygulamış, yaptığı işkenceler yüzünden adından oldukça söz ettirmiştir. (cinsel organlarına elektroşok bağlamak gibi)
Uday Hüseyin, söylenen iddialara göre kadınlara olan düşkünlüğü, araba merakı ve psikopatlığı ile nam yapmış, Irak’ ta sevilmeyen tek kişisidir.  Hayatının anlatıldığı“Şeytanın İkizi” filminde olduğu gibi sokaklarda beğendiği genç kızları yakalatıp onlardan faydalanarak tecavüz eden biri olduğu söylenmektedir. Bir başka İddiaya göre ise babası Saddam Hüseyin gibi o da Kendine benzeyen dublörler kullanmaya meraklı olduğu söylenmektedir.Geçtiğimiz yıllarda Uday Hüseyin'in dublörü olduğunu, zamanında bunu kabul etmeyen Irak'lı Bir askerin anıları National Geografic'te  belgesel yapılmıştır.
Uday Hüseyin'in yaptığı aşırılıklar saymakla bitmez. Oldukça büyük bir araba koleksiyonu olmakla birlikte Star Wars hayranı olan Uday Hüseyindarth vader karakterinden esinlenerek,Irak askerlerinin şapkalarını, aynı Star Wars filmindeki gibi miğfer başlık yaptırmıştır. Katıldığı düğün ya da eğlence mekanlarının kapalı mekan olmasına bakmadan havaya silah atmasıyla tanınan,yaptığı hareketleriyle kendini gülünç duruma düşüren biridir. Uday Hüseyin,kardeşi Kusay gibi aslan beslemiş, ancak geceleri ise Playboyluk yapan bir tip olarak görülmektedir.

Saddam'ın büyük oğlu olan Uday Hüseyin 1996 yılında yapılan başarısız bir suikast girişiminden Kurtulmuş ancak bunun sonucunda Topal kalmıştır. Bu nedenle diğer kardeşi Kusay'ın yükselişini engelleyemediğinden,yaptığı aşırılıklarına devam etmiştir. 1988 yılında, yaptığı bir toplantılı eğlence sırasında babasının Çok yakın bir arkadaşını döverek öldürmüş ve bu olayın üzerine babası tarafından Cenevre'ye Sürgüne yollanmıştır.
Uday Hüseyin, Amerika'nın Irak’ı işgali sırasında Belki de direnen tek kişi olmuştur. Çünkü Amerikan askerleri, kısa bir sürede Bağdat'a çıkmış ve Uday Hüseyin ile Kusay, Amerikan askerlerinin düzenlediği operasyon karşısında, yaklaşık olarak 8 saat süren dirençli çatışmanın ardından, ölü olarak ele geçirilmiştir.
1994 yılında Şiilerin başlattığı bir hapishane ayaklanması sırasında bine yakın mahkumu öldürerek kanlı bir şekilde bastırdığı söylenmektedir. Ayrıca Uday'ın halka karşı beğenmediği insanlara haftada bir suikast düzenledi, beğendiği kadınların yanındaki erkekleri öldürdüğü gibi pek çok hikaye gerçekliği bilinmez ama Irak'ta hala anlatılmaktadır. Uday'ın aşırı derecede para harcayan biri olduğu, kişisel servetinin ise silah kaçakçılığı sayesinde kazandığı tahmin edilmektedir. Ayrıca Türkiye'de onunla ilgili Saddam'ın gelini adında bir kitap yazılmış, Uday’ ın Türkiye'de bir oğlu olduğu iddia edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vladimir İlyich Lenin 1870 - 1924   1917  Sovyet Devrimi’nin lideri olan Vladimir Ilyich Lenin, Marksist düşünce ve siyaset adamıdı...